4.-6. februar 2019 Lendava (SLO)

Partnersko srečanje v Lendavi je potekalo med 4. In 6. februarjem 2019. V Lendavi smo gostili mlade in njihove spremljevalce (odločevalce na lokalni ravni) iz Madžarske, Romunije, Italije in Srbije. 40 mladih iz 5 držav je v času partnerskega srečanja spoznalo Lendavo, lokalne odločevalce in multikulturnost majhnega mesta na meji z Madžarsko in Hrvaško.

Partnersko srečanje se je začelo 4. februarja 2019 s kosilom v lokalni restavraciji Lovski dom, kjer je mlade pozdravil župan občine Lendava, gospod Janez Magyar. Po kosilu smo se srečali na Ljudski univerzi Lendava, kjer smo v sodelovanju s pisarno EU direkt pripravili mladim predavanje o pomenu volitev v evropski parlament. Mladim je predaval gospod Dejan Bogdan, vodja pisarne, ki jih je spodbudil, da morajo sami odločati o svoji prihodnosti in da so volitve ne samo pravica, ampak tudi dolžnost vsakega državljana. Po predavanju smo partnerji na delavnici govorili o vprašalniku in alumni podatkovni zbirki. Ugotovili smo, da nobeno mesto (ali šola v mestu) nima alumni podatkovne zbirke. Sklenili smo, da bomo v okviru projekta izdelali alumni podatkovno zbirko, ki bo koristila tudi znamcem. Dan smo sklenili v gostišču Lovski dom, kjer smo na družabnem dogodku spoznavali lokalno kulinariko in vina. Preko pokušanja vin smo odpotovali v preteklost ter spoznali vrsto zanimivih zgodb o Lendavi in Ledavčanih v preteklosti.

Naslednje jutro smo se na delovnem zajtrku srečali z ravnatelji, direktorji in predstavniki javnih zavodov in organizacij v Lendavi. Slednji so nam predstavili, kako skrbijo za multikulturnost v Lendavi ter zakaj je prav multikulturnost dodana vrednost Lendave. Po opravljenih intervjujih so nam mladi iz Lendave predstavili primer dobre prakse vključevanja mladih v lokalno skupnost. Mladi so poleti bili preko študentskega dela vključeni v različne organizacije, pomagali pa so tudi pri pripravi in izvedbi poletnega festivala Poleti v Lendavo, ki je potekal od junija do septembra v Lendavi, v tem času pa se je odvilo več kot 170 različnih prireditev. Projekt je bil izjemno uspešen, mladi pa so si pridobili delovne izkušnje na različnih področjih. Po predstavitvi primera dobre prakse smo si ogledali Dvojezično srednjo šolo Lendava in potek dvojezičnega pouka. Popoldan je bil namenjen delavnicam, in sicer smo skupaj naredili SWOT analizo o prednostih in pomanjkljivostih Lendave ter kakšne možnosti mesto nudi mladim. Na podlagi analize smo izdelali priporočila. Zadnja delavnica je bila namenjena pripravi flashmoba. Vsi udeleženci so se strinjali, da preveč fashmobov razvodeni pomen in sporočilnost slednjih. Skupaj smo se odločili, da pripravimo lov na skriti zaklad, kjer bodo naši gosti s pomočjo navodil in namigov v starem mestnem jedru iskali znamenja, ki kažejo na to, katere narodnosti živijo v Lendavi.

Zadnji dopoldan je bil posvečen iskanju skritega zaklada in obisku gradu, kjer so gosti spoznali zgodovino Lendave in si ogledali trenutno razstavo. Pred kosilom smo skupaj spoznali pomen youthpassa. Po kosilu smo naše srečanje zaključili z obljubo, da se srečamo v Romuniji.