9-11 aprilie 2019 – Băile Tușnad (România)

Participanți: partenerii proiectului, factorii decizionali și tinerii din Hévíz (Ungaria), Iseo (Italia), Kanjiža (Serbia), Lendava (Slovenia) și Băile Tușnad (România).

În total au participat 53 de persoane.

În data de 9 aprilie 2019 întâlnirea internațională a partenerilor proiectului a început cu prânzul organizat la pensiunea Iris, unde gazdele – reprezentanții Consiliului Județean Harghita și reprezentanții Consiliului Local Băile Tușnad au adresat un cuvânt de bun venit oaspeților, iar reprezentantul municipiului Hévíz, din partea partenerului lider, a salutat participanții întâlnirii.

După prânz participanții întâlnirii au urmărit o prezentare legată de județul Harghita, de valorile naturale și culturale, susținută de reprezentanții Asociației de Dezvoltare Comunitară Harghita. Această prezentare a fost urmată de o prelegere legată de istoria orașului Băile Tușnad, susținută de reprezentanta bibliotecii locale, în vederea popularizării patrimoniului bogat al regiunii gazdă.

Prelegerile de mai sus au fost urmate de prezentările participanților și o serie de activități icebreaking, coordonate de managerul de proiect.

În după amiaza zilei a avut loc un workshop în vederea aprofundării cunoștințelor, susținut de reprezentantul Asociației de Turism din Băile Tușnad, care a prezentat activitățile și programele derulate de această asociație în orașul balnear.

În cursul serii a avut loc un program comunitar în cadrul căruia au fost prezentate valorile culturale locale. Prezentarea dansurilor tradiționale și costumelor populare a fost continuată de o activitate la care toți au dansat împreună.

În data de 10 aprilie 2019, programul a început cu o activitate networking cu participarea tinerilor din localitate și a factorilor decizionali. În cadrul acestei activități, directoarea Asociației pentru Județul Harghita a prezentat activitățile asociației precum și programele, proiectele lor care se adresează tinerilor. Prezentarea a fost urmată de prelegerea reprezentanților Agenției de Dezvoltare  Județului Harghita, care au vorbit despre statistici și programele implementate de agenție, care au ca obiectiv conștientizarea tinerilor și sprijinirea acestora în înființarea start-up-urilor și care totodată contribuie la stoparea fenomenului de migrație în rândul tinerilor.

Activitatea de networking a fost urmată de vizite pe teren în vederea cunoașterii bunelor practici locale, după care a avut loc un workshop legat de sursele de finanțare și programele de finanțare adresate orașelor balneare, susținut de reprezentanții consiliului local.

Cu această ocazie președintele Consiliului Județean Harghita a subliniat rolul important al tinerilor în formarea viitorului, necesitatea elaborării strategiei de tineret și deschiderea instituției noastre în vederea cooperării.

Participanții au avut posibilitatea să aibă o viziune legată de activitatea administrației publice locale, precum și a Asociației Locale de Tineret care este implicată în programul intitulat  European Voluntary Service.

Cu ocazia vizitei de teren partenerii proiectului au vizitat centrul wellness din Băile Tușnad.

În data de 11 aprilie 2019, în cadrul workshop-ului organizat au fost analizate soluțiile posibile în cazul orașului Băile Tușnad, precum și recomandările politice legate de analiza SWOT.

Pe parcursul activității de flashmob organizatorii au atras atenția asupra importanței alegerilor UE, care vor avea loc în anul 2019, și importanța participării lor în vederea unui viitor mai bun.

După această activitate a fost distribuit un chestionar participanților întâlnirii în vederea evaluării programului, formulării concluziilor întâlnirii, a rezultatelor și output-urilor.