8-12 mai 2019 – Iseo (Italia)

Studenți și factori decizionali din județul Hargita (România), Hévíz (Ungaria), Iseo (Italia), Kanjiža (Serbia), și Lendava (Slovenia) s-au întâlnit la Iseo în vederea întăririi dialogului dintre tineri și factori decizionali.

„Produse locale și reducerea lanțurilor alimentare” a reprezentat una dintre temele de bază ale întâlnirii transnaționale. În acest sens localitatea Iseo a atras producătorii locali și companiile care pot demonstra importanța lor în economia națională și bunele practici aplicate: Nadia Turelli din partea Coldiretti și Anna Patrizia Ucci au reprezentat mișcarea slow-food. Participanții întâlnirii au avut posibilitatea de a se familiariza cu situația companiilor locale prin prezentarea activității producătorilor de ulei de măsline Monte Isola, prin rețeaua La Rete, au cunoscut fabrica de mreajă, mulțumită doamnei Cascina Clarabella, întreprinderea social de agro-turism, moara de ulei de măsline, vinoteca și centrul de prelucrare a peștelui. Compania Wood Beton, o  întreprindere care se ocupă cu confecționarea caselor din lemn și a structurilor din lemn a demonstrat faptul că și un oraș de mici dimensiuni poate adăposti soluții inovatoare pentru investiții mari.

Întâlnirea transnațională a avut ca scop și formularea unei strategii de tineret comune, care poate reprezenta un punct de pornire pentru fiecare partener și care poate fi adoptată nevoilor locale. Mulțumită cooperării cu orașul Hévíz, Zsuzsa Radnai a coordonat workshop-urile de specialitate. În vederea unei cunoașteri mai bune și creării unei atmosfere sigure și creative, participanții au fost implicați în activități de team building. Participanții au putut avea o imagine asupra situației tinerilor din Iseo printr-un quiz și prin elaborarea analizei SWOT a localității Iseo, prin activitatea de brainstorming și consultarea tinerilor din localitate.

În vederea formulării unei strategii de tineret comune, participanții s-au ocupat de politicile de tineret în general și au formulat nevoile care trebuie luate în considerare în vederea managementului politicilor de tineret. Ei au analizat strategiile de tineret locale și internaționale pentru a găsi exemple și pentru a vedea dacă acestea sunt adecvate sau neadecvate. După aceea au învățat despre pașii necesari elaborării strategiilor de tineret. Pe parcursul workshop-urilor au utilizat o serie de metode educaționale non-formale. Ca urmare a orelor petrecute cu brainstorming au elaborat o strategie de tineret comună cu o serie de idei concrete.

Participanții au avut posibilitatea să participe la Întâlnirea globală a lacurilor europene și au prezentat proiectele și rezultatele obținute factorilor decizionali prezenți, totodată au prezentat activitatea desfășurată pe parcursul săptămânii, acordând o atenție specială strategiei de tineret. După întâlnire participanții au încercat să găsească răspunsuri la următoarele întrebări: Ce pot face partenerii cu strategia de tineret elaborată? Cum pot dezvolta documentul și cum îl pot implementa?

La finalul întâlnirii transnaționale participanții au evaluat zilele petrecute împreună și au formulat feedback-uri adresate organizatorilor și  partenerilor.