Youth&SPA workshop a brüsszeli Régiók Hetén: a vidéki városok vonzóvá tétele a fiatalok számára

Az Európai Régiók és Városok Hete 2019. október 7-10. között került megrendezésre.  A programsorozat keretén belül lehetőségünk nyílt az Erasmus+ KA3 tevékenységen keresztül megvalósuló Youth&SPA projekt és eddig elért eredményeink bemutatására.  A projekt célja a vidéki fürdővárosokban élő fiatalok és a döntéshozók közötti párbeszéd előmozdítása. A projektben az egyes partnervárosokban megvalósult rendezvények során többek között a turizmusban, a helyi termelésben és a vállalkozásfejlesztésben rejlő lehetőségeket néztük meg és vitattuk meg a helyi fiatalok jövőjével kapcsolatban.

A résztvevők ezután egy Kahoot játékban vettek részt, amely során településük ifjúságpolitikáját mértük fel. A legtöbb résztvevő kisvárosból vagy nagyvárosból származott. A résztvevők fele olyan térségből érkezett, amely rendelkezik ifjúságpolitikával foglalkozó osztállyal vagy szakértővel. Nemzeti szinten valamennyi résztvevő tud létező ifjúsági stratégiáról. A többség nem hallott még ugyanakkor az EU 2019-2027-re vonatkozó Ifjúsági Stratégiájáról.

Ezt követően Kepli József, Hévíz alpolgármestere bemutatta a fiatalok érdekképviseletének lehetőségét a döntéshozatal valamennyi szintjén, a helyi közösségektől kezdve a nemzeti szinten át egészen az uniós döntéshozatalig. A demokrácia működik, így a fiatalok érdekei könnyen érvényesülhetnek a döntéshozásban, érintse ez a hozzájuk legközelebb álló iskolai, vagy helyi szintű kezdeményezéseket.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke megosztotta a regionális szinten már alkalmazott jól bevált gyakorlatokat annak érdekében, hogy a fiatalok felszólaljanak és részt vegyenek a jövőjük megteremtésében a vidéki településeken is. Amikor elnök lett, ilyen kezdeményezések szinte alig léteztek.

A world café során a résztvevők több csoportban vitathatták meg a következő témákat. A beszélgetésekből nemcsak a problémák beazonosítása, hanem megoldási javaslatok is születtek, így például:

 

 

  • ·         több és magasabb színvonalú lehetőség, valamint a jobb életminőség biztosítása a fiatalok számára a vidéki településeken,
  • ·        fiatalok identitásának építése és erősítése.

A fiatalok elvándorlása kapcsán:

  • ·        magas szintű oktatás biztosítása a vidéki területeken,
  • ·        a tehetség kibontakoztatása és támogatása,
  • ·        változatos/sokszínű munkalehetőségek biztosítása.

Végül pedig, az ifjúsági tanácsok hatékony működése –  fiatalok és a döntéshozók elkötelezettsége mellett- megfelelő igazgatási struktúrát és pénzügyi hátteret igényel.

Üzenetünk

A vidéki területen élő fiatalokban óriási potenciál rejlik. Ha ezt megőrizzük, biztosíthatjuk a vidéki városok és települések jövőjét. Ehhez azonban szükség van arra, hogy mind a helyi, nemzeti és uniós szintű döntéshozatalban helyet biztosítsunk ezeknek a fiataloknak. Szükség van arra, hogy meghallgassuk és megértsük az igényeiket, valamint olyan csatornákat biztosítsunk, amely révén megvalósulhat a döntéshozatalba való bevonásuk. Ezáltal együttműködhetünk egy közös jövő megteremtése érdekében.

 

November 6, 2019