5 napos találkozó Olaszországban

Hargita megye (Románia), Hévíz (Magyarország), Iseo (Olaszország), Magyarkanizsa (Szerbia) és Lendva (Szlovénia) diákjai, valamint döntéshozói Iseo-ban vettek részt a projekt soron következő nemzetközi találkozóján annak érdekében, hogy erősítsék az egymás közötti párbeszédet.

A találkozó fókuszában a helyi termékek népszerűsítése állt. Ennek érdekében Iseo önkormányzata bevont néhány helyi termelőt és üzemet, akik bemutatták a partnervárosok résztvevőinek, hogy milyen nagy jelentősége van a  kistermelőknek a helyi gazdaságban: Nadia Turelli és Anna Patrizia Ucci a Coldiretti-től bemutatta az úgynevezett Slow Food-ot. A résztvevők megismerkedhettek a helyi vállalkozások helyzetével is, mivel lehetőségük volt betekinteni a Monte Isola olívaolaj-termelő, La Rete hálógyár, és az agrár-turizmushoz kapcsolódó Cascina Clarabelle, olívaolaj termeléssel, borászattal és halászattal foglalkozó szervezet munkájába. A Wood Beton, a faházakkal és faszerkezetekkel foglalkozó vállalat bemutatta, hogy egy kisváros is lehet otthona egy innovatív, nagy beruházásokkal rendelkező cégnek.

A találkozó másik célkitűzése egy közös Ifjúsági Stratégia kidolgozása volt, amely jó alapot nyújt a  partnervárosoknak, hogy azt saját helyi szükségleteikhez igazítva tudják alkalmazni. Hévíz Önkormányzatának köszönhetően, Radnai Zsuzsa facilitálta a szakmai workshopokat. A résztvevők csapatépítő játékokon is részt vettek, hogy jobban megismerjék egymást és egy biztonságos és inspiráló környezetben gondolkodhassanak tovább. Emellett lehetőségük nyílt belelátni a helyi fiatalok életébe egy Iseo-ról szóló kvíz, valamint  egy közös SWOT-elemzés segítségével, melynek keretében kérdéseket tettek fel és együtt ötleteltek a helyi fiatalokkal.

A közös Ifjúsági Stratégia megalkotásának első lépéseként először az ifjúságpolitikával általánosságban foglalkoztak. Megvitatták, hogy milyen tényezőket szükséges figyelembe venni egy jól működő ifjúságpolitika megalkotásához. Elemeztek egy helyi és egy nemzetközi ifjúsági stratégiát, hogy különböző – akár jó, akár rossz – példákkal találkozzanak. Ezután megismerkedtek az ifjúságpolitika alkotás egyes lépéseivel. A workshop során számos nem-formális oktatási módszerrel találkoztak. Az órákon át tartó ötletelés azonban meghozta gyümölcsét: elkészült a közös Ifjúsági Stratégia vázlata, és több konkrét igényt is megfogalmaztak.

A résztvevőknek lehetősége nyílt részt venni az Európai Tavak globális találkozóján, ahol bemutatták a projektet, annak eredményeit, valamint a hét folyamán létrehozott Ifjúsági Stratégiát is. A találkozót követően résztvevőink arra keresték a választ, hogy vajon mit kezdhetnek a partnervárosok a megalkotott Ifjúsági Stratégiával,  hogyan tudják tovább fejleszteni, majd később végrehajtani azt. A találkozó résztvevői a program zárásaként értékelték az együtt töltött napokat, visszajelzést adtak egymásnak és a szervezőknek.

May 13, 2019